Triumph 3TA

Kenteken: MG-19-SX
30-06-1967

Terug naar de voertuigenTerug naar vorige voertuigVerder naar volgende voertuig

De kleine koerier in het wagenpark.

Algemene Gegevens:

De Triumph 3TA is een Britse motorfiets die werd geproduceerd tussen 1957–1966 door Triumph Engineering Co Ltd in Coventry.

In 1966 heeft het Nederlandse leger zo’n 1100 stuks gekocht, dat was een miljoenenorder. De speciale uitvoering voor het Nederlandse leger was het allerlaatste model uit de serie. Voor het Nederlandse leger werd de Triumph aangepast met een Solexcarburateur, een speciale luchtinlaat, een halve buddy, een 2-in-1-uitlaatsysteem en legerzijtassen. Verdere aanpassingen waren het verhoogde achterframe, de valbeugel en de langere vorkpoten, ook werd de  voorzien van andere verhoudingen van de tandwielen, WR (Wide Range) om in het terrein te kunnen rijden. De nacelle bleef overigens tot het eind in 1966 behouden.

Vanaf eind 1966 werd de Triumph 3TA langzamerhand ingevoerd in de Koninklijke Landmacht als opvolger van de sterk verouderde Matchless. De Triumph was eigenlijk ook al niet meer de modernste in die tijd en bleek ook nog eens onderhoudsgevoelig te zijn. Door het vele onderhoud dat uitgevoerd is, heeft de motorfiets nog tot ongeveer 1985 dienstgedaan. Vanaf 1979 mocht de Moto Guzzi de Ordonnans- en Marechaussee-taken geleidelijk overnemen van de tot op de draad versleten Triumph 3TA’s. In 1988 kwamen ze te koop voor het grote publiek. Rijen 3TA’s stonden te kijk in Soesterberg en werden per kavel verkocht aan de hoogste bieder. Alles wat niet rijdbaar was, ging naar de schroot, dat wil zeggen de hoogovens te IJmuiden.

Op dit moment (2011) is het bestaan van nog ruim 200 stuks Triumph 3TA’s bekend, het overgrote deel nog in legeruitvoering en een aantal omgebouwd tot burgeruitvoering. De meeste zijn gerestaureerd en worden goed onderhouden. Er is veel vraag naar deze modellen en onderdelen, veel mensen willen een eenvoudige klassieker, die gemakkelijk te onderhouden is en geen problemen geeft. De onderdelenvoorziening, zowel via de handel als beurzen, is goed te noemen al zal het soms wel even zoeken zijn.


bron wikipedia